Στο πλαίσιο της Δράσης "ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" (Παρέμβαση Ι) που συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), εγκρίθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο “Πολυγλωσσικός Ρομποτικός Πράκτορας Μηνυματικής Συνομιλίας με χρήση τεχνικών Μηχανικής Μάθησης-Multilingual Chatbot Employing Machine Learning Methods (deepBot) και κωδικο έργου T1ΕΔΚ-05732
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός retrieval-based Ρομποτικού Πράκτορα Συνομιλίας (ΡΠΣ) που θα χρησιμοποιεί (α) state-of-the art μεθόδους Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing –NLP) και μεθόδους Μηχανικής και Βαθιάς Μάθησης (Machine & Deep Learning) για την καλύτερη αναγνώριση της πρόθεσης (intention) ενός χρήστη του ΡΠΣ, και (β) στατιστικές μεθόδους και analytics για τον καλύτερο προσδιορισμό της απάντησης (response) του ΡΠΣ.
Ο ΡΠΣ θα ενσωματωθεί και θα δοκιμαστεί στην υπάρχουσα πλατφόρμα UniWay, την εθνική και επίσημη εφαρμογή για το σύνολο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας που παρέχει σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορίες σχετικές με την φοίτησή τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα UniWay[1] παρέχει μηνυματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων, καθώς ενσωματώνει τις σχετικές τεχνολογίες του FunzyTalk, της πρώτης ελληνικής μηνυματικής εφαρμογής. Η υποστήριξη των μηνυματικών υπηρεσιών εξασφαλίζει την δυνατότητα ενσωμάτωσης και λειτουργίας της εξωτερικής υπηρεσίας του DeepBot στο σύστημα.
Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν οι φορείς MSENSIS Α.Ε. (συντονιστής) και UPCOM ΕΠΕ. Ακαδημαϊκοί συνεργάτες είναι η Ερευνητική Ομάδα OSWINDS του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Greek Universities Network (GUnet).
[1] http://uniway.gr/en/